In het maaiseizoen (meestal van juni tot november) komen de maaiers van de zeisbrigade op diverse locaties in de noordelijke provincies in actie. Hieronder volgt een greep uit de klussen die zoal de revue passeren. Eens een dagje meemaken of meemaaien? Bekijk onze maaiagenda voor de actuele data.
Elk najaar vaste prik: het maaien van de bloemenwei en enkele slootkanten op het terrein van volkstuinvereniging Tuinwijck. Een gezellige dag die veel maaiers trekt en waarbij altijd veel helpende handen zijn om het gemaaide bijeen te harken.
's Zomers maait de zeisbrigade hier de buurtboomgaard naast de tennisbanen. Op de een of andere manier schijnt hier altijd de zon. Een dag waarbij de maaiers hun blinkend staal loslaten op de vele vierkante meters bloemrijk grasland en waarbij soms ook het paard van één van de maaiers assisteert bij het verzamelen van het maaisel.
In opdracht van het IVN en de lokale imkervereniging worden deze wilde oases jaarlijks gemaaid met de zeis. Twee goedbezochte dagen waarbij ook buurtkinderen flink de handen uit de mouwen steken en met volle kruiwagens gras sjouwen.
In 2016 nog een voetbalveld, tegenwoordig een veelzijdige ontmoetingsplek in het dorp waar ecologisch getuinierd wordt door vrijwilligers. De zeisbrigade maait hier elk jaar de veldjes wilde bloemen. Overigens geeft de persoon op de foto niet helemaal het goede voorbeeld... Veilig lopen met een zeis doe je door de zeis horizontaal naast je te houden, in je rechterhand, met de scherpe zijde naar buiten.
Toen er nog geen dijken waren, wierpen mensen kunstmatige heuvels in het landschap op, om bij hoogwater droge voeten te houden. Daarop bouwde men kerken en huizen. In Godlinze maait de zeisbrigade tweemaal per jaar een deel van het grasland op deze cultuurhistorisch waardevolle plek, aan de rand van het dorp.
Dit grote natuurvriendelijk ingerichte particuliere terrein met een poel en een bloemenveld, staat aan het eind van de zomer steevast op de maaiagenda. De vrouwen en mannen met de zeis kunnen hier flink wat maaimeters maken om te oefenen voor het Nederlands kampioenschap, dat vaak een aantal weken later gehouden wordt.
Omdat in december 2021 het land te nat was voor zware machines, vroeg bioboer Waddenmax uit Hornhuizen de zeisbrigade zijn tweeënhalve hectare veldbonenopslag te maaien. Vijfentwintig maaiers meldden zich om op een lange rij bij prachtig vrieshelder winterweer de klus in een dag te klaren. Een bijzondere ervaring, die bij velen een blijvende indruk heeft achtergelaten.
Maaien met de zeis is een ambacht dat nog niks aan kracht heeft ingeboet. Ieder jaar organiseert Landschapsbeheer Groningen een dagcursus maaien met de zeis. Tijdens deze cursus, gegeven door ervaren maaiers van de zeisbrigade, komen veiligheid, theorie en praktijk van het maaien uitgebreid aan bod.
Met een botte zeis kom je niet ver. Echter, een zeisblad haren op een aambeeld (haarspit) is een vak apart. Wil je de beginselen en fijne kneepjes van het haren leren? Meld je dan aan voor de cursus haren van de zeis, die geheel in het teken staat van het scherp maken (en houden) van je zeisbladen.
Naast reguliere maaiklussen, kun je de maaiers van de Zeisbrigade Groningen ook tegenkomen op georganiseerde evenementen, zoals:
Deze historische dagen in museumdorp Orvelte vol activiteiten met ambachten, demonstraties, muziek en vertier zijn al jaren een begrip in de omgeving. De Zeisbrigade is vaste gast met maai- en haardemonstraties. Op de Noordes wordt rogge gemaaid met de zeis of tractoren en vervolgens met paard en wagen naar het dorp gereden. De dorsmachine staat klaar om te dorsen, hier rondom is ook een streek-ambachtenmarkt opgesteld.
“Het landschap is mijn atelier—de materialen die daar aanwezig zijn vormen het uitgangspunt van de werken die ik maak. Ik zoek naar het spanningsveld tussen organisch en geometrisch, heden en verleden, creëren en conserveren, cultuur en natuur, tussen mens en landschap.” In juli 2024 maaiden vrijwilligers van de Zeisbrigade in opdracht van kunstenaar Trudy Oosterhuis een slenkenpatroon in een weiland bij Ezinge. Hiervan zijn met een drone filmopnamen gemaakt. Het gemaaide materiaal gras is verder verwerkt en gebruikt om te weven en vlechten.
Een dag vol nostalgische boerenactiviteiten op de Jiltdijksheide. Demonstraties van het oogsten en dorsen van graan, ploegen met paard en tractor, maaien met zeis en vingerbalk. Ringsteken met tractoren. De Zeisbrigade is elk jaar van de partij.
Het NK Maaien met de zeis is hèt moment voor zeismaaiers door het hele land om elkaar te ontmoeten en de fijne kneepjes van het vak met elkaar uit te wisselen. Het is tevens een uitgelezen kans om anderen te laten zien hoe het maaien met de zeis gaat en hen enthousiast te maken voor dit oude ambacht. Een jaarlijks terugkerende dag waarbij de maaiers van de Zeisbrigade Groningen regelmatig in de prijzen vallen.
Het Flaeijelfeest is een evenement dat de cultuurhistorie van Friesland laat zien. De boerenoptocht en het openluchtmuseum geven de bezoekers een idee van hoe mensen 100 jaar geleden leefden op het platteland. Tijdens het kampioenskip seinemeanen strijden stoere mannen en vrouwen om de mooiste swee van het gras. Een strenge doch rechtvaardige jury let onder andere op techniek, snelheid, maaihouding, regelmatigheid en netheid van it swee. Een jaarlijks terugkerend evenement, waar ook Groningse maaiers aan meedoen.
Werkgroep De Vettige Zeis van Natuurpunt Markvallei organiseerde in 2023 in samenwerking met het Agentschap Natuur en Bos een zeistornooi. Een groep van zes maaiers uit Groningen reisde naar het zuiden af om deel te nemen aan de wedstrijden snelzeisen, schoonzeisen en wetstokwerpen: een dag vol vertier en gezelligheid. Na afloop kan iedereen meehelpen om het gemaaide met hooivorken op hooioppers te zetten.
Een groot maaievenement in het westen van Engeland gecombineerd met een regionale braderie waar handgemaakte en biologische producten worden verkocht. Enkele Groningse maaiers wilden dit wel eens meemaken en waren erbij! In de maai-arena worden diverse competities (snelmaaien, synchroonmaaien, de slow-mo) en demonstraties gehouden, maar ook een hooirace en de befaamde scythe vs. strimmer race: een bosmaaier en een zeismaaier nemen het tegen elkaar op wie er het snelst en het netst maait. Het moge duidelijk zijn wie dit al jaren op rij wint.